Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.usma.ru/handle/usma/4832
Title: Маркировка продуктов и пищевая анафилаксия у детей. Где точки пересечения?
Other Titles: Food labelling and food-induced anaphylaxis in children. Where are the intersection points?
Authors: Pampura, A. N.
Lepeshkova, T. S.
Andronova, E. V.
Пампура, А. Н.
Лепешкова, Т. С.
Андронова, Е. В.
Issue Date: 2020
Publisher: Издательство “Династия”
Citation: Пампура, А. Н. Маркировка продуктов и пищевая анафилаксия у детей. Где точки пересечения? / А. Н. Пампура, Т. С. Лепешкова, Е. В. Андронова // Вопросы детской диетологии. – 2020. - № 18(5). – C. 1-7
Abstract: Anaphylaxis is an acute life-threatening condition affecting several body systems. It might have a rapid onset and lead to a lethal outcome. The major provoking factors for the development of anaphylactic reactions in childhood are food allergens. High hypersensitivity to one food allergen can make it difficult for a family to find a substitution for an allergenic product. Food-induced anaphylactic reaction to quite a number of food allergens is a serious problem for both the physician and the family of an allergic child necessitating organization of appropriate and safe nutrition. In real life, the standard recommendation for the patient – to strictly follow the rules of the elimination diet with exclusion of the causative allergen and all cross-reactive allergens – often becomes unrealizable. There is a serious risk of developing new allergic reactions due to accidental intake of the triggering allergens because of incorrect food labelling by manufacturers. The objective of the work is to present a clinical case report that demonstrates the importance of performing allergy component testing (ImmunoCAP ISAC-112,) for identification of the full spectrum of allergens with subsequent assessment of allergenic molecules as triggering allergens and shows serious difficulties in the elaboration of recommendations on a personalised diet that should be adequate and safe for a child with a history of recurrent episodes of food-induced anaphylaxis.
Анафилаксия – острое жизнеугрожающее состояние, затрагивающее несколько систем организма, которое может развиться мгновенно и привести к фатальному исходу. Основными провоцирующими факторами развития анафилактических реакций в детском возрасте являются пищевые аллергены. При выраженной гиперчувствительности к одному пищевому аллергену возникают сложности для семьи в плане замены виновного продукта. Наличие же пищевой анафилаксии к большому числу пищевых аллергенов – это серьезная проблема для врача и семьи пациента по организации полноценного и безопасного питания ребенка. В реальной жизни обязательная рекомендация для пациента – придерживаться жестких правил элиминационной диеты с исключением причинно-значимого аллергена и всех перекрестных с ним аллергенов – зачастую становится просто невыполнимой. Серьезный риск возникновения новых аллергических реакций существует при случайном попадании в организм аллергенов-триггеров из-за неоднозначности маркировки пищевых продуктов при изготовлении этикеток на продуктах питания. Цель работы: представить клинический случай, демонстрирующий важность проведения компонентного аллергологического обследования (ISAC-112, ImmunoCAP) для выявления полного спектра аллергенов с дальнейшей оценкой аллергенных молекул как аллергенов-триггеров и раскрывающий серьезные трудности в разработке рекомендаций по индивидуальной лечебной диете, которая должна быть полноценной и безопасной для ребенка с повторными эпизодами пищевой анафилаксии в анамнезе.
Keywords: CHILDREN
LIFE-THREATENING REACTIONS
ALLERGY COMPONENT TESTING
FOOD LABELLING
FOOD-INDUCED ANAPHYLAXIS
FOOD ALLERGENS
ДЕТИ
ЖИЗНЕУГРОЖАЮЩИЕ РЕАКЦИИ
КОМПОНЕНТНАЯ АЛЛЕРГОДИАГНОСТИКА
МАРКИРОВКА ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТ
URI: http://elib.usma.ru/handle/usma/4832
Origin: Вопросы детской диетологии.
Appears in Collections:Публикации в журналах, альманахах

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NP_2021_013.pdf284,68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.