Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.usma.ru/handle/usma/19247
Title: Гигиеническая оценка организации питания детей обучающихся в образовательных организациях кадетского профиля
Other Titles: Hygienic assessment of food organization of children training in educational organizations of the cadet profile
Authors: Romanenko, S. P.
Novikova, I. I.
Ivleva, G. P.
Романенко, С. П.
Новикова, И. И.
Ивлева, Г. П.
Issue Date: 2020
Publisher: ООО «Уральский Центр Медицинской и Фармацевтической Информации»
Citation: Романенко, С. П. Гигиеническая оценка организации питания детей обучающихся в образовательных организациях кадетского профиля / С. П. Романенко, И. И. Новикова, Г. П. Ивлева. – Текст: электронный // Уральский медицинский журнал. - 2020. – № 12(195). – С. 161-166.
Abstract: For the purpose of a hygienic assessment of the organization of nutrition for children studying in educational institutions of a cadet orientation, a sanitary and hygienic study of the organization and content of food was carried out for compliance with its physiological needs, taking into account the increased energy consumption in the learning process. The discrepancy between the caloric content of the diet and the increased energy consumption was revealed, which dictates the need to take into account the characteristics of the energy consumption of children in the development of standards for the average daily delivery of products for cooking in organizations with high physical activity of students, ensuring full replenishment of the needs of a growing organism in food and biologically valuable substances. Significant differences in the indicators of the physiological need for food and biologically valuable substances in children 12-18 years old, require, when standardizing the indicators, to single out the age groups of children 12-13 years old, 14-15 years old and 16 years old and older
С целью гигиенической оценки организации питания детей, обучающихся в образовательных организациях кадетской направленности, было проведено санитарно-гигиеническое исследование вопросов организации, содержания питания на соответствие его физиологическим потребностям с учетом повышенных энерготрат в процессе обучения. Выявлено несоответствие калорийности рациона повышенным энерготратам, что диктует необходимость при разработке нормативов среднесуточной выдачи продуктов для приготовления блюд в организациях с высокой двигательной активностью обучающихся учитывать особенности энерготрат детей, обеспечивая полное восполнение потребности растущего организма в пищевых и биологически ценных веществах. Существенные различия в показателях физиологической потребности в пищевых и биологически ценных веществах у детей 12-18 лет, требуют при нормировании показателей выделять возрастные группы детей 12-13 лет, 14-15 лет и 16 лет и старше
Keywords: ENERGY CONSUMPTION
ENERGY VALUE OF THE DIET
PHYSIOLOGICAL NEEDS OF THE BODY OF CHILDREN AND ADOLESCENTS
BIOLOGICALLY VALUABLE SUBSTANCES
ЭНЕРГОТРАТЫ
ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ ЦЕННОСТЬ РАЦИОНА
ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЕ ПОТРЕБНОСТИ ОРГАНИЗМА ДЕТЕЙ И ПОДРОСТКОВ
БИОЛОГИЧЕСКИ ЦЕННЫЕ ВЕЩЕСТВА
URI: http://elib.usma.ru/handle/usma/19247
Origin: Уральский медицинский журнал. 2020. № 12(195).
Appears in Collections:Журнал "Уральский медицинский журнал"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
UMJ_2020_195_12_029.pdf291,28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.