Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.usma.ru/handle/usma/15933
Title: Питание и профилактика инсульта: обзор литературы
Other Titles: Nutrition and stroke prevention: review of literature
Authors: Gurariy, N. M.
Lebedeva, E. R.
Гурарий, Н. М.
Лебедева, Е. Р.
Issue Date: 2011
Publisher: Уральский Центр Медицинской и Фармацевтической Информации
Citation: Гурарий, Н. М. Питание и профилактика инсульта: обзор литературы / Н. М. Гурарий, Е. Р. Лебедева. – Текст: электронный // Уральский медицинский журнал. - 2011. – T. 80, № 2. – С. 152-156.
Abstract: The stroke is a common cause of morbidity and mortality. Diet seems to be an important modified factor of reducing the risk of the stroke development. We consider the following factors to be the best diet practices of the strokes prevention: ingesting food abundant with fresh vegetables and fruits, cereal products, fish, tea, polyvitamins. Such factors also include ingesting products characterized with high content of polyunsaturated acids, reducing products and beverages with high content of sugar. Besides food low content of salt and alcohol moderation also make sense.
Инсульт является одной из самых распространенных причин заболеваемости, инвалидности и смертности. Диета - важный модифицируемый фактор снижения риска развития острых нарушений мозгового кровообращения (ОНМК). К оптимальным диетическим привычкам для профилактики ОНМК относятся: употребление сырых овощей и фруктов, цельнозерновых, морской рыбы, чая, поливитаминов, продуктов с большим содержанием полиненасыщенных жирных кислот, ограничение пищи с высоким содержанием сахара и соли, умеренное употребление алкоголя.
Keywords: DIET
STROKE
STROKES PREVENTION
RISK FACTORS
ДИЕТА
ИШЕМИЧЕСКИЙ ИНСУЛЬТ
ПРОФИЛАКТИКА ИНСУЛЬТА
ФАКТОРЫ РИСКА
URI: http://elib.usma.ru/handle/usma/15933
Origin: Уральский медицинский журнал. 2011. T. 79, № 2.
Appears in Collections:Журнал "Уральский медицинский журнал"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
UMJ_2011_80_2_030.pdf232,72 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.